EN - Baggrund
Der er en høj forekomst af muskelskeletbesvær (MSB) blandt danske SOSU-ansatte, hvilket har betydelige konsekvenser for den enkelte medarbejder såvel som for samfundet. Årsagen til den høje forekomst af MSB er dog stadig uklar, da der er modstridende resultater blandt studier der undersøger sammenhængen mellem det fysiske og psykosociale arbejdsmiljø og MSB. Kritikken af den eksisterende litteratur går særligt på de metodiske begrænsninger: udelukkende brug af selvrapporteret data eller gennemført i laboratorier, arbejdskrav kun målt til et enkelt tidspunkt (baseline) og mangelfuld opfølgning på MSB’s gentagne og fluktuerende tilstand. Der er behov for mere præcis og valid information om de fysiske og psykosociale arbejdskrav i plejearbejdet og deres sammenhæng med MSB og dets konsekvenser.
Formål
Dette projekt undersøger hvordan de fysiske og psykosociale arbejdskrav forbundet med plejearbejde uafhængigt af hinanden har betydning for udviklingen af lænderygsmerter og nakke-skuldersmerter, samt hvordan de tilsammen enten forstærker eller reducerer negative effekter.
Design
Projektet er et prospektivt observationsstudie med et års opfølgning blandt SOSU-ansatte på plejehjem. Der benyttes et mixed-method design, hvor organisationsanalyser, arbejdspladsobservationer, døgnmålinger af fysisk aktivitet, spørgeskemaer og sundhedstjek integreres for at skabe dybdegående viden om sammenhængen mellem arbejdsmiljøet og MSB.
Dataindsamlingen omfatter følgende aktiviteter
Baseline:
1) Arbejdspladsgennemgang samt spørgeskema til ledelsen
2) Spørgeskema til SOSU-medarbejdere
3) Sundhedstjek
4) Døgnmålinger af fysisk aktivitet med ActiGraph
5) Arbejdspladsobservationer på plejehjem
1 års opfølgning:
1) Måling af lænderygsmerter og nakke/skulder-smerter, samt påvirkningen af smerter på udførelsen af arbejdsopgaver hver måned med SMS
2) Måling af sygefravær, arbejdsevne etc hver 3. måned med SMS
3) Måling af psykisk og fysisk belastning hver 3. måned med SMS, tre ugers arbejdsplaner og beboervurderinger
4) Supplerende spørgeskema et år efter baseline
Deltagerne vil bestå af 470 SOSU-ansatte i dag- eller aftenvagt fra 20-25 Danske plejehjem.