Project Details

Description

Høje følelsesmæssige krav i arbejdet er et udbredt arbejdsmiljøproblem inden for sundheds- og omsorgsarbejdet, og studier viser, at høje følelsesmæssige krav i arbejdet kan være forbundet med øget risiko for depression, antidepressiv behandling og langtidssygefravær. Der mangler dog fortsat dokumentation for at denne sammenhæng er udtryk for en effekt af kravene på medarbejderens helbred. Derudover er det også væsentligt at undersøge, hvilke faktorer, der kan afbøde potentielle negative effekter af høje følelsesmæssige krav i arbejdet.

Projektets hovedformål:
Projektets formål er at udvide og styrke vidensgrundlaget om sammenhængen mellem høje følelsesmæssige krav i arbejdet og konsekvenser i form af helbredseffekter og arbejdsmarkedstilknytning. Samt at udvide og konsolidere vidensgrundlaget om hvilke faktorer, der kan afbøde og forebygge negative effekter af høje følelsesmæssige krav i arbejdet. Derudover er formålet at udvikle et forslag til indeks for høje følelsesmæssige krav i arbejdet.

Projektets delmål er at:
•Gennemgå den eksisterende forskning om følelsesmæssige krav i arbejdet
•Analysere sammenhænge mellem følelsesmæssige krav i arbejdet og helbred kvantitativt med fokus på mulige afbødende faktorer
•Undersøge følelsesmæssige krav i arbejdet kvalitativt
•Udarbejde en opdateret forskningsbaseret definition af følelsesmæssige krav i arbejdet
•Udvikle forskningsbaserede forslag til indeks for høje følelsesmæssige krav eller afbødende faktorer, som kan anvendes som grundlag for drøftelser af nationale mål på området

Projektet bidrager altså med en mere nuanceret viden om sammenhængen mellem høje følelsesmæssige krav i arbejdet og konsekvenserne heraf, samt essentiel viden om forebyggelse ved at identificere hvilke faktorer, der kan afbøde negative effekter af høje følelsesmæssige krav i arbejdet. Dertil bidrager projektet til de nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen med et udviklet og styrket vidensgrundlag om sammenhængen mellem psykosociale arbejdsmiljøfaktorer og helbred samt udvikling af et muligt indeks til afdækning af omfanget af følelsesmæssige krav eller mulige afbødende faktorer i forskellige brancher på det danske arbejdsmarked.

Projektet finansieres af Beskæftigelsesministeriets Forskningspulje.
StatusActive
Effective start/end date01/12/202231/12/2024